İş Kazalarının Soruşturulmasında İdari Bakış

Çalışma hayatında ne yazık ki sıkça karşılaşılan İŞ KAZASI olgusu, gerek çalışan, gerek kazalı sigortalı, gerekse kazanın ortaya çıkmasında etkide bulunan üçüncü kişileri doğrudan ilgilendiren hukuki bir olgudur. 



İş kazası, kavram olarak ilk kez 19 uncu yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkmıştır. Sanayi devriminin getirdiği makineleşme ve kaza riskinin artması sonucu, temelde nimet-külfet ilişkisi çerçevesinde işverenin sorumluluk hukukunun temel ilkeleri uyarınca, işçinin zararını tazminle yükümlü olması gerektiği anlayışı ortaya çıkmaya başlamıştır.
Bu gelişmelerin sonucunda iş kazası sigortası, meslek hastalığı sigortası ile birlikte dünyada ilk olarak 1884 yılında Almanya’da yasal olarak tanımlanıp sosyal güvenlik yönünden bir karşılık bulmuştur.

İŞ KAZASI NEDİR?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 13 üncü maddesinde yer alan iş kazası kavramı ile oldukça geniş kapsamlı bir iş kazası tanımı öngörülmüş;
işyerinde gerçekleşen tüm zararlandırıcı olaylar, yürütülen işle ilgili olsun ya da olmasın, iş kazası sayılmıştır.
Bunun yanı sıra, sigortalılık kapsam türlerine göre, yürütülen işle ilgili olup işyeri dışında meydana gelen kazalar, görevlendirme sebebiyle işyeri dışındayken meydana gelen kazalar, çocuk emzirme süreleri sırasında yaşanan kazalar ve işe gidiş-geliş sırasında yaşanan kazalar da, belirli sınırlayıcı hüküm ve koşullar altında iş kazası tanımına dâhil edilmiştir.

Ne yazık ki Türkiye'de;  
Her yıl ortalama 350.000 kişi iş kazasına maruz kalıyor.
Bunların ortalama 150.000’i aynı gün çalışmaya devam ediyor.
Ölüm ile sonuçlanan iş kazalarında vefat eden sigortalı sayısı ise yaklaşık 2.000.
SGK tarafından her yıl 4.500 kişiye iş kazasından dolayı gelir bağlanıyor.

İş sağlığı ve güvenliği kültürünün işveren ve çalışanlarca içselleştirilmesinin sağlanmasına dönük uygulamalar, teşvikler, aykırı eylemlerde ise cezai müeyyideler geliştirilerek, "sıfır iş kazası" hedefiyle pek çok strateji ve program uygulanmaktadır.  

Kıymeti eşsiz insan hayatı için atılan her adım önemlidir. 

Ekli dosyada, iş kazası durumunda, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yerine getirilen inceleme ve soruşturmalardaki yasal mevzuat ve Kurumun genel bakış açısı özetlenmiştir.

İş Kazalarının Soruşturulmasında İdari Bakış (.pdf)



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sosyal Politika Nedir? (2)

Hizmet Akdine Tabi Çalışanların Sigortalılığı (Eski SSK, Yeni 4/1-a)

Kendi Adına ve Hesabına Bağımsız Çalışanların Sigortalılığı (Eski Bağ-Kur, Yeni 4/1-b)