2019 Yılı Mali Tatil ve Sosyal Güvenlik Uygulaması


5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun ile getirilen mali tatil uygulamasına göre, her yıl 1 Temmuz tarihinden itibaren 20 Temmuz tarihine kadar (20 Temmuz dahil) mali tatil uygulanmaktadır. Kanun hükmüne göre haziran ayının son günü tatil gününe isabet ettiğinde ise mali tatil, temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlayacaktır. Buna göre 2019 yılında Haziran ayının son gününün pazar gününe isabet etmesi nedeniyle 2019 yılı mali tatili 2 Temmuz günü başlayacaktır. Ancak mali tatilin bitiş tarihi ise her zamanki gibi 20 Temmuz’da sona erecektir.

Mali tatil uygulamasına göre, son günü mali tatile rastlayan çeşitli süreler, tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılmaktadır. Bu sebeple 2019 yılında belirlenen sürelerinin son tarihleri 1-20 Temmuz günlerine isabet eden idari ve mali süreler 27 Temmuz Cumartesi gününe isabet ettiğinden takip eden ilk iş günü olan 29 Temmuz 2019 Pazartesi günü sonuna kadar uzamış sayılacaktır.

Yine mali tatil uygulamasına göre mali tatilin sona erdiği günü izleyen beş gün içinde biten çeşitli kanuni ve idari süreler ise mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren beşinci günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılacakları hüküm altına alınmıştır. Yani mali tatilin sona erdiği günden sonraki beş gün içinde biten idari ve mali süreler beşinci günün mesai bitiminde sona ermiş sayılacaklardır.

Mali tatil uygulamasına göre 2 Temmuz 2019 – 20 Temmuz 2019 tarihleri arasında yerine getirilmesi gereken yükümlülükler 29 Temmuz 2019 Pazartesi günü mesai bitimine kadar, 21 Temmuz 2019 – 25 Temmuz 2019 tarihleri arasında yerine getirilmesi gereken yükümlülükler ise 25 Temmuz 2019 Perşembe günü mesai bitimine kadar yerine getirilebilecektir.

Sosyal Güvenlik Kurumuna ait iş ve işlemler açısından, işyeri bildirgesi, sigortalı işe giriş bildirgesi, sigortalı işten ayrılış bildirgesi, aylık prim ve hizmet belgesi, idari para cezasına itiraz gibi iş ve işlemler mali tatil uygulamasına dahil edilmişken, iş kazası ve meslek hastalığı bildirimleri, sigortalının istirahat süresince işyerinde çalışmadığına dair bildirimler, prim ödemelerini kendileri yapan tarım SSK, isteğe bağlı sigorta, genel sağlık sigortası, ek-5 ve ek-6 sigortalılarının yaptıkları iş ve işlemler ve prim ödemeleri, 5510 ve 6183 sayılı Kanunlar gereğince gönderilecek tebligatlar ile sigortalılar veya işverenler tarafından açılacak davalar ise mali tatil kapsamına girmemektedir.

Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise mali tatil süresinde de işverenlere tebligat gönderebilecek ve işyeri yasal kayıt ve belgelerinin ibraz edilmesi talep edilebilecekken, ibraz süresinin son günü 2 Temmuz – 20 Temmuz tarihleri arasına isabet eden işverenlerin işyeri yasal kayıt ve belgelerini 29 Temmuz 2019 Pazartesi günü mesai bitimine kadar ibraz edebilmeleri mali tatil uygulaması ile garanti altına alınmıştır. Diğer taraftan 21 Temmuz - 25 Temmuz aralığı için öngörülen genişletilmiş süre kayıt ve belge ibrazı için geçerli değildir.

Sosyal Güvenlik Kurumunun konu ile ilgili 03.07.2019 tarihli Genel Yazısı yayımlanmış olup, söz konusu genel yazıya buradan ulaşılabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sosyal Politika Nedir? (2)

Hizmet Akdine Tabi Çalışanların Sigortalılığı (Eski SSK, Yeni 4/1-a)

Kendi Adına ve Hesabına Bağımsız Çalışanların Sigortalılığı (Eski Bağ-Kur, Yeni 4/1-b)